Mulighederne for bedre samarbejde

Teambuilding er perfekt til personaleudvikling, og mulighederne er mange. Jeg har vil her beskrive tre ud af de mange gode muligheder, der er for at øge trivslen og samarbejdet mellem mennesker på en arbejdsplads.

Forhindringsbanen

Det er en aktiv og fysisk klassiker inden for teambuilding. Det er en øvelse, der kræver, at teamet arbejder sammen og hjælper hinanden gennem mentale og fysiske forhindringer. Lige pludselig er alle lige uanset karriere, social status og endda fysik. For det er holdets samlede indsats, der gælder så individuel performance, er lige pludselig overflødig. Samarbejdet er i fokus, og spidse albuer ryger i baggrunden.

Vi er som individ konkurrencemennesker. Vi vil ikke stå som tabere også endda ikke i konkurrencer, vi ellers normalt er gode til. Derfor kommer vi i situationer, der bryder sociale barrierer, og i sidste ende styrker båndet mellem kollegaer. Det sker, når vi på tid og i fællesskab skal klatre op ad stiger, vandgrave og holde balancen over en sø. Forhindringsbanen giver succesoplevelser, og kan benyttes lige fra små virksomheder på et par ansatte og helt op til store virksomheder med medarbejdere fordelt på flere afdelinger.

Puzzles eller hjernebrydere

Her kan du ikke gemme dig bag lyset fra smartphonen for, måske er det dine kompetencer, der løser opgaven. Puzzles er spil, der kræver samarbejde og kreativitet for at løse en given opgave bedst muligt eller på tid. Et godt eksempel er, at holdet i fællesskab skal bygge det højeste tårn af materialer, der ikke umiddelbart indbyder til det. Det kræver indlevelse, energi og kreativitet fra alle deltagere. Den mulige håneret over kollegaerne agerer motivation for teamets deltagere. Det skærper de individuelle kompetencer, der hjælper til at opnå en fælles løsning.

Opgaverne kan sjældent løses alene og giver derfor mulighed for, at introverten også bliver hørt. Disse samarbejder mellem forskellige typer af mennesker skaber succesoplevelser og en øget forståelse for hinanden. Puzzles er en brugbar form for teambuilding, der blot varer et par timer.

Overlevelsesturen

Klokken tolv raketten inden for teambuilding er overlevelsesturen. Den mest omfattende og udfordrende disciplin af dem alle. Her kan du ikke bare pakke din taske, når klokken slår 16.00, og være fri for dine kollegaer indtil morgenen efter. Du bliver nødt til at kommunikere, samarbejde og deltage aktivt for at opnå en fælles succesoplevelse. På en overlevelsestur skal teamet typisk selv skaffe mad, finde noget at sove i, samt løse forskellige samarbejdsopgaver. Det kræver et engagement og en arbejdsindsats, når du over flere dage skal få det bedste ud af opholdet med dine kollegaer. Det udvikler fælleskabet og relationerne mellem medarbejderne.

En overlevelsestur er perfekt til større virksomheder, der ønsker at skabe et større fællesskab på tværs af afdelinger. Det kan forbedre den interne kommunikation mellem afdelinger, når man har været samarbejdet uden for de professionelle rammer.

Ønsker du selv at prøve kræfter med én af teambuildingens mange discipliner, kan det bl.a. gøres hos CoastZone, der udbyder kurser til personlig udvikling af dine medarbejdere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *