Hvad er en fostervandsprøve?

fostervandsprøveDe fleste kvinder oplever på ét eller andet tidspunkt i deres liv at være blevet gravid. At blive gravid og få børn er en helt naturlig del af livet, og det er også en fantastisk følelse at videreføre sine gener og arveanlæg. Desuden findes der næsten ikke noget sødere end en lille og nyfødt baby.

En graviditet er en stor ting, netop fordi man skal passe på sig selv og det voksende liv, man bærer i sin mave. Det er derfor vigtigt, at man tænker sig godt om, når man er gravid. Det gælder på områder som kost og motion. Man skal spise sundt både på sine egne og barnet vegne, og hvis man dyrker motion, styrker man sin krop, hvilket går graviditeten mere behagelig og efter sigende skulle selve fødslen også blive en del nemmere, hvis man har en stærk krop og stærke muskler.

Forskellige undersøgelser i forbindelse med graviditet

I forbindelse med en graviditet vil man blive indkaldt til forskellige undersøgelse, netop for at man kan holde øje med, om barnet har det godt, og om det udvikler sig, som det skal. Det er virkelig vigtigt, at man finder ud af det så hurtigt som muligt, hvis der er noget galt. Der er jo som bekendt nogle kvinder, der aborterer spontant og ufrivilligt. Ved at leve sundt og ved at blive undersøgt en gang i mellem, kan man forhindre, at der lige pludselig går noget galt i graviditeten, som man ikke kan kontrollere. De forskellige scanninger, som ligger i løbet af graviditeten, er derfor vigtige. Én af de forskellige undersøgelser, som det kan være en god idé at få foretaget – ud over scanningerne – er en fostervandprøve. En fostervandsprøve er en analyse af fostervandet, som omslutter fosteret i livmoderhulen. Når man foretager en fostervandsprøve hentes der altså en lille mængde fostervand ud fra livmoderhulen, som derefter analyseres og undersøges. Prøven udtages ved at føre en tynd nål gennem huden på den gravides mave, sådan at nålens spids når ind til fostervandet gennem væggen i livmoderen.

Hvad bruges en fostervandsprøve til?

En fostervandsprøve vil ofte blive tilbudt til gravide kvinder med øgede risikofaktorer på forskellige områder fx, hvis man som kvinde tidligere har født børn med kromosomsygedomme, behandles med særlige lægemidler, eller hvis man har for stor en mængde forstervand. Det er derfor ikke sikkert, at man behøver at få foretaget en prøve, men hvis det tilbydes, så er det en god idé at tage imod tilbuddet. En fostervandsprøve indeholder nemlig celler fra fosteret, som jo som bekendt viser fosterets arvemateriale også kaldet DNA. Det er på baggrund af fostervandet altså muligt at tjekke fosteret for forskellige sygdomme, som kan opdages på forhånd, som fx sygdomme, der skyldes kromosomfejl. Der er dog også en lille risiko for at abortere, hvis man får foretaget en sådan prøve, fordi der prikkes hul på livmoderen, men risikoen er imidlertid ikke ret stor.

Der er masser af hospitaler, der foretager sådan et indgreb, blandt andet er det muligt at få foretaget fostervandsprøven i Århus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *