Overlocker og dens anvendelsesmuligheder

Hvis man anvender en symaskine på hobbyplan til at sy tøj og andre ting, har man på et eller andet tidspunkt nok overvejet om man skulle anskaffe sig en overlocker fra en leverandør i Århus eller Østjylland. Maskinen adskiller sig markant fra en symaskine og er uundværlig for dem, der syr rigtig meget. Maskinen er en slags symaskine, men kan noget helt andet end almindelige symaskiner kan. Men kan det overhovedet betale sig at anskaffe sig en sådan maskine, hvis man kun syr en gang i mellem? Det kan man kun selv svare på, men maskinen gør arbejdet en del nemmere. Det er ofte en større investering og derfor skal man overveje om man virkelig har brug for den. De fleste, der kan lide at sy, får brug for den på et eller andet tidspunkt, så måske er det på tide at anskaffe sig den fantastiske maskine fra en butik i Østjylland.

Overlockerens fordele

symaskinerDet særlige ved overlockeren er at den laver meget elastiske sømme. Dette er en fordel hvis man f.eks. skal sy i elastiske strikstoffer eller jerseystoffer. Maskinen er desuden god til at lave pæne sømafslutninger uden at stoffet trævler. Disse to opgaver kan man ikke bruge en almindelig symaskine til og derfor kan det være godt for rigtig mange at anskaffe sig endnu en maskine ud over den traditionelle symaskine. De fleksible sømme kan dog også være en fordel ved andre former for stoffer. Sømmenes fleksibilitet forlænger tøjets levetid. Det giver bedre komfort og bevægelighed.

Sådan virker den

Modsat en almindelig symaskine, er der ikke undertråd på en overlocker. Nogle maskiner syr med 1 nål, mens andre syr med flere nåle. Når man kan bruge maskinen til at undgå at sømme trævler, er det fordi at gribetrådene går ud over stoffets kant og dermed låser stoffet fast og forhindre det i at trævle. Maskinen anvendes især til at lave pæne sømkanter, da sømkanten både bliver lige og forhindre at den trævler. Mange anvender som nævnt tidligere desuden maskinen til sammensyning af meget elastiske stoffer herunder f.eks. jersey og strikstoffer. Man kan også bruge maskinen til at lave flottere afslutninger, som gør at det færdige resultat ser mere professionelt ud. Til sidst bruges maskinen til påsyning af elastik og andet pynt.

Man skal dog passe på, for maskinen skærer kanten af sammensyningen til undervejs. Dette gøres for at få en lige og pæn kant. Hvis man ikke passer på, kan man risikere at klippe dele af tøjet, som ikke var meningen skulle klippes af. Derfor kræver håndteringen af maskinen ofte lidt træning. Det anbefales at man øver sig på nogle prøvestoffer inden man kaster sig rigtigt ud i det. På den måde kan man undgå de fleste uheld. Det kan dog ske for den bedste, at man kommer til at skære noget af, som det ikke var meningen. Kniven på maskinen gør desuden at må have nåle siddende på tværs, da dette kan ødelægge både stoffet og maskinen. Dette skal man altså være opmærksom på undervejs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *