Når man skal finde botilbud til udviklingshæmmede

På mange måder er det fantastisk at bo i Danmark, hvor vi har et sikkerhedsnet, og alle kan få støtte, uanset om man er studerende, arbejder, arbejdsløs eller på den ene eller anden måde handicappet.

rart stedDet er i sig en ganske dejlig ting, som man bør nævne tit og ofte. Dette gælder også for vores sygehusvæsen og dertilhørende forskellige tilbud af den ene eller anden art, som kan hjælpe os alle, uanset hvilken situation eller problem, vi måtte stå over for.

Dog er ingenting rosenrødt, og dette gælder da også for det offentlige danske system. Det er ikke problemfrit, selvfølgeligt, og dette bliver især tydeligt for de svagere dele af samfundet. Denne gruppe tæller bl.a. personer uden arbejde, der er på kontanthjælp, psykisk syge eller handicappede.

Både i forhold til behandling, aktiviteter og boligtilbud, er der nemlig store udfordringer for denne gruppe.

Udfordringer ved botilbud for udviklingshæmmede

Når man som pårørende skal søge efter et botilbud til en eller flere udviklingshæmmede, er der nogle ting i proceduren, der ikke er helt nemme. For det første er der dansk lov, der siger, at man ikke må flytte folk uden deres egen samtykke. Det lyder måske meget nemt at overholde, men hvis man har at gøre med udviklingshæmmede, der intet sprog har, bliver det allerede her temmelig kompliceret.

Man skal ansøge stedet og den offentlige sektor om at få lov til at flytte en udviklingshæmmet, og her er der også lidt udfordringer. Der er nemlig flere faser i det hele: Først og fremmest skal man undersøge, om der er plads på det givne botilbud for udviklingshæmmede, og derefter skal man have en advokat hen til den udviklingshæmmede og snakke hele sagen igennem med pårørende. Herefter skal den pågældende advokat bedømme sagen ud fra sit synspunkt, og det hele afgøres så af en helt tredje part.
Udover den lidt komplicerede procedure ved at finde botilbud for udviklingshæmmede, må man heller ikke glemme at nævne, at der er meget lang ventetid på rigtig mange steder. Så hvis man leder efter et botilbud med hurtig indflytning, skal man være på venteliste eller usædvanlig heldig.

Hvad man så bør gøre

Heldigvis er der også nogle ting, man selv kan gøre for at fremme, at det lykkes med at finde et botilbud. Man kan starte med at tage ud til det pågældende sted, hvor man godt kunne forestille sig at ansøge. Her kan man få en rundvisning og samtale med lederen og høre, om der er et ledigt værelse, eller om de ved, hvornår der måske bliver et sådan et.

Er man bosat på Fyn, er der gode muligheder for at finde forskellige slags botilbud for udviklingshæmmede. Og så er der endda flere steder, der har adgang til ganske fine udendørsforhold.  Derudover kan man også få forskellige slags eksperter til at give deres udsagn med i ansøgningsprocessen. Og så kan man selvfølgelig også vælge at hyre en advokat til at føre og tale sagen for sig, hvis man ikke føler sig oplagt til det.

Kilde: http://lf-oelsted.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *