Hvilke arbejdsområder har en psykolog?

En psykolog har mulighed for at arbejde med et bredt spektrum af arbejdsområder, men det afhænger meget af, hvor bred han eller hun ønsker at gøre sit kompetencefelt. Der findes mange psykologer, der vælger at specialisere sig i kun ét område, mens mange andre psykologer vælger at gøre det modsatte og i stedet beskæftige sig med flere forskellige områder indenfor psykologiens verden. Det er helt og aldeles op til den enkelte psykolog, hvordan han eller hun vælger at forholde sig til dette, og ham vedkommende ønsker at være specialpsykolog indenfor et område. Det tager fem år udover de 5 års uddannelse og 2 års autorisation, hvis man gerne vil være specialpsykolog indenfor et bestemt område.

Nedenfor kan du finde en række af de arbejdsområder, som en uddannet psykolog hyppigst vil beskæftige sig med. Det betyder også, at der er mange andre arbejdsområder, som ikke er nævnt nedenfor, men som også er ganske almindeligt, at en uddannet psykolog beskæftiger sig med.

Klinisk psykolog

En klinisk psykolog arbejder med psykologisk behandling, hvilket typisk vil være psykoterapi eller lignende. De arbejder med dette indenfor psykiatrien på hospitaler eller hos en privat praksis – enten som ansat eller som selvstændig psykolog. Dette er den mest almindelige form for psykolog, og dem, så tidligere har været til psykolog har med garanti været hos en klinisk psykolog.

Neuropsykolog

En neuropsykolog arbejder hovedsageligt med genoptræning og diagnostik af hjerneskadede personer. Enten personer, der er født med dette eller som er blevet hjerneskadet som følge af en ulykke eller lignende, som de har været involveret i. Ydermere, så arbejder en neuropsykolog også med forskning i hjerne og dens funktion. Som neuropsykolog vil du hovedsageligt være ansat hos et hospital – enten et offentligt eller et privat.

Pædagogisk psykolog

Som pædagogisk psykolog arbejder du eksempelvis som psykolog på en skole eller en uddannelsesinstitution. Er du pædagogisk psykolog, så er du ofte også ansat under navnet skolepsykolog. Du arbejder typisk i kommunernes pædagogisk psykologisk rådgivninger, der bliver forkortet som PPR. Jobbet vil naturligvis lyde på, at rådgive og hjælpe elever, der har det svært i dagligdagen.

Arbejds- og organisationspsykolog

Hvis du er arbejds- og organisationspsykolog, så er du typisk ansat hos en større virksomhed, hvor du figurerer som enten personalechef eller personalekonsulent. Dit job vil primært være at rådgive og assistere de forskellige medarbejdere, for at sikre, at de yder deres optimale og har en god tilstedeværelse hos det respektive firma.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *